Suikers

Suikers zijn koolhydraten die uit 1 of 2 sachariden (suikermoleculen) bestaan. Suikers komen van nature voor in onder andere fruit, groente en zuivel en worden toegevoegd in voedingsproducten zoals frisdrank, koekjes, gebak en jam.

Er zijn verschillende soorten suikers zoals lactose (melksuiker), fructose (fruitsuiker) en sacharose (kristalsuiker). In onze factsheet ‘Definities koolhydraten en suikers’ gaan we in op de verschillende definities. Suikers worden vaak toegevoegd vanwege de zoete smaak, maar suiker heeft meerdere functionele eigenschappen. Zo zorgt het voor een langere houdbaarheid en kan het dienen als bulkvormer. Maar het kan in kleine hoeveelheden bijvoorbeeld ook toegevoegd worden als substraat voor gist in brood (waardoor het brood gaat rijzen), fermentatieprocessen en als kruiden- en aromadrager in vlees. Alle soorten suikers leveren, net als andere koolhydraten en eiwitten, 4 kilocalorieën per gram. Alcohol levert 7 kcal per gram en vet 9 kcal per gram.

In het kort

  • In Nederland halen we suiker (sacharose) uit suikerbieten. Sacharose is een disacharide en bestaat uit glucose en fructose. Rietsuiker en bietsuiker is precies hetzelfde, wel heeft bietsuiker een lagere milieu-impact dan rietsuiker.
  • Uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM (2012-2016) blijkt dat Nederlanders gemiddeld 110 gram suikers per dag innemen, 60 gram toegevoegde suikers (11,3% van de energie-inname) en 50 gram van nature aanwezige suikers (9,7% van de energie-inname). De consumptie van suikers in Nederland is licht dalend. Zie onze factsheet ‘Consumptie van suikers’ voor meer informatie.
  • De Gezondheidsraad adviseert om zo min mogelijk suikerhoudende dranken (frisdranken en sappen) te drinken. Vloeibare calorieën verzadigen minder goed, waardoor je gemakkelijker te veel calorieën binnenkrijgt.
  • Suikers hebben geen specifiek dikmakend effect. Maar wanneer je langere tijd meer calorieën (uit suikers, zetmeel, eiwit, alcohol en vetten) binnenkrijgt dan je verbruikt (door fysieke activiteit), neemt je gewicht toe. Zie onze factsheet Overgewicht voor meer informatie.
  • Mensen met overgewicht lopen een groter risico op diabetes type 2. Zie onze position paper ‘Diabetes’ voor meer informatie.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om minder dan 10% van de energie-inname uit vrije suikers te halen. Deze richtlijn is gebaseerd op het voorkomen van tandcariës.
  • Tandcariës (gaatjes) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond die suikers en andere koolhydraten uit de voeding omzetten in zuren. Om tandcariës te voorkomen adviseert het Ivoren Kruis onder andere om maximaal 7 keer per dag eten of drinken.
  • Verschillende definities van koolhydraten

    Verschillende definities van koolhydraten

    Met deze factsheet scheppen we duidelijkheid over de terminologie van koolhydraten en suikers.
    Bestandstype: pdf
  • Suikers op het etiket

    Suikers op het etiket

    Informatie over het verschil tussen suikers in de ingrediëntendeclaratie en suikers in de voedingswaardedeclaratie.
    Bestandstype: pdf
  • Overgewicht

    Overgewicht

    Informatie over overgewicht op basis van (recente) wetenschappelijke inzichten.
    Bestandstype: pdf
  • Diabetes

    Diabetes

    Informatie over suiker in relatie tot diabetes mellitus.
    Bestandstype: pdf
  • Suiker is meer dan zoet

    Suiker is meer dan zoet

    Over de functies van suiker in voedingsmiddelen.
    Bestandstype: pdf
  • Mondgezondheid

    Mondgezondheid

    Hoe ontstaan deze aandoeningen precies en welke rol speelt voeding - in het bijzonder suikers - hierbij?
    Bestandstype: pdf
  • Consumptie van koolhydraten in Nederland

    Consumptie van koolhydraten in Nederland

    Resultaten uit de vijfde Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2012-2016.
    Bestandstype: pdf
  • Sensorische aspecten van zoet

    Sensorische aspecten van zoet

    In deze factsheet gaan we specifiek in op de sensorische aspecten van suiker. We beschrijven de rol van verschillende zintuigen bij het proeven en eten.
    Bestandstype: pdf
  • Consumptie van suikers in Nederland

    Consumptie van suikers in Nederland

    Wat is de inname van suikers door de Nederlandse bevolking en is deze de afgelopen jaren veranderd?
    Bestandstype: pdf
  • Koolhydraten in voedingsrichtlijnen

    Koolhydraten in voedingsrichtlijnen

    In deze factsheet wordt er dieper ingegaan op de adviezen voor de inname van koolhydraten.
    Bestandstype: pdf
  • Factsheet - Glycemische Index

    Factsheet - Glycemische Index

    In deze factsheet wordt uitgelegd wat de glycemische index (GI) is, welke factoren van invloed zijn, het verband is met chronische ziekten, en het gebruik van de GI in praktijk.
    Bestandstype: pdf