Plantaardige voeding

Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon, conform (inter)nationale voedingsrichtlijnen, is bevorderlijk voor de gezondheid, goed voor dierenwelzijn en duurzamer. In vergelijking met dierlijke eiwitten gaat de productie van plantaardige eiwit gepaard met: 2 tot 60 keer minder broeikasgasemissies, 3 tot 10 keer minder land- en energiegebruik en 30 tot 40 keer minder zoetwatergebruik. Plantaardige eiwitten kunnen komen uit bijvoorbeeld noten, peulvruchten en graanproducten. Ook kunnen eiwitten gewonnen worden uit diverse (co-producten van) gewassen voor gebruik in onder andere vleesvervangers.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Koolhydraten bestaan uit een of meerdere suikermoleculen (sachariden) en zijn onder te verdelen in mono- en disachariden (1-2 sachariden, de suikers), oligosachariden (3-9 sachariden) en polysachariden (>9 tot vele duizenden aaneengeschakelde sachariden, de zetmelen).
Koolhydraten

Plantaardige eiwitten

Bronnen van plantaardige eiwitten zijn onder andere peulvruchten, noten en graanproducten. Daarnaast kan plantaardig eiwit gewonnen worden uit (co-producten van) gewassen, voor gebruik in diverse voedingsmiddelen. Lees hier meer over plantaardige eiwitten.
Plantaardige eiwitten