Voedingsvezels

Voedingsvezels (of kortweg vezels) behoren tot de koolhydraten, het zijn voor de mens onverteerbare koolhydraten. Voedingsvezels kunnen worden onderverdeeld in fermenteerbare, deels fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. Fermenteerbare vezels worden (deels) in de dikke darm door bacteriën afgebroken tot onder meer korteketenvetzuren die energie leveren aan het lichaam. Niet-fermenteerbare vezels verlaten de darm ongewijzigd en leveren geen energie. Gemiddeld leveren voedingsvezels 2 kilocalorieën per gram.

Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Daarnaast verlaagt het eten van voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Belangrijke bronnen van vezels zijn volkorenbrood, groente en fruit.

Cichoreiwortelvezel (inuline) is een voedingsvezel die van nature groeit in de cichoreiwortel en levert 2 kcal per gram. Inuline is een prebiotica, wat betekent dat het de groei van bepaalde bacteriesoorten bevordert wat tot gezondheidsvoordelen leidt.

In het kort

 • Voedingsvezels komen vooral voor in volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Ook kunnen vezels toegevoegd worden aan producten, die uit zichzelf niet veel vezels bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zuivelproducten.
 • Nederlanders eten gemiddeld 20 gram aan voedingsvezels per dag. De belangrijkste bron van vezels zijn brood, granen, rijst en pasta.
 • Vanwege de totale gezondheidsvoordelen van voedingsvezels adviseert de Gezondheidsraad volwassenen om 14 gram voedingsvezel per 1000 kcal te consumeren. Dit komt bij een gemiddelde energie-inname neer op 30 tot 40 gram per dag. Ongeveer 10% van de volwassenen voldoet aan deze richtlijn.
 • In vrijwel alle westerse landen is de inname van voedingsvezels lager dan aanbevolen wordt.
 • Het is belangrijk om voldoende voedingsvezels te eten zodat je darmen gezond blijven en je een goede stoelgang hebt. Voedingsvezels geven daarnaast ook een verzadigend gevoel.
 • Op een verpakking van een product kan de claim ‘Bron van vezels’ staan. Deze voedingsclaim houdt in dat het product minimaal 3 gram/100 gram of 1,5 gram/100 kcal De voedingsclaim ‘Vezelrijk’ betekent dat het product 6 gram/100 gram of 3 gram/100 kcal bevat.
 • Definities koolhydraten en suikers

  Definities koolhydraten en suikers

  Met deze factsheet scheppen we duidelijkheid over de terminologie van koolhydraten en suikers.
  Bestandstype: pdf
 • Consumptie van koolhydraten in Nederland

  Consumptie van koolhydraten in Nederland

  Resultaten uit de zesde Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2019-2021.
  Bestandstype: pdf