Plantaardig eten en obesitas: is er een associatie?

29 november 2022
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een plantaardig voedingspatroon effectief is voor gewichtsbeheersing. Onderzoekers van Toronto University hebben recent zeven verschillende studies geanalyseerd om vast te kunnen stellen of er een relatie is tussen het volgen van een plantaardig voedingspatroon en het risico op obesitas.

Wat is een plantaardig voedingspatroon?

De term “plantaardig voedingspatroon” kan worden gebruikt om een voedingspatroon te beschrijven dat rijk is aan plantaardig voedsel, of als een overkoepelende term voor verschillende soorten vegetarische voedingspatronen. Voor deze systematische review, hebben de onderzoekers studies geïncludeerd die gebruik maakten van de plantaardige voedingsindex (plant-based diet index; PDI). Deze index scoort plantaardige voedingsmiddelen positief en dierlijke voedingsmiddelen negatief. Daarnaast is er binnen de PDI een verdeling tussen een gezonde PDI (healthful PDI; hPDI) en een ongezonde PDI (unhealthful PDI; uPDI). Deze twee indexen houden rekening met het feit dat niet alle voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong automatisch gezond zijn.

Resultaten

De onderzoekers verzamelden verschillende studies, met daarin negen cohorts. De uitkomsten van deze studies waren onder meer het risico op obesitas, gewichtsverandering, BMI, middelomtrek en vetmassa. De cohorten waren afkomstig uit verschillende landen, waaronder de VS, Nieuw-Zeeland, Finland, Spanje en Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat het volgen van een plantaardig voedingspatroon, met een matige mate van zekerheid, geassocieerd is met een lager gehalte aan lichaamsvet. De associatie was sterker voor gewichtsverandering, dan voor het risico op obesitas op de lange termijn. De associatie was sterker voor gezonde plantaardige voedingsmiddelen (hPDI). Bij de uPDI zagen de onderzoekers geen associatie.

De studie had een aantal beperkingen, zo laten de onderzoekers weten dat er geen oorzakelijk verband geconcludeerd kan worden, omdat ze hebben gekeken naar observationele studies. Ook hebben de meeste studies gebruik gemaakt van zelfrapportage voor de voedingsinname, waardoor confounding niet kan worden uitgesloten. De onderzoekers hebben hier wel zo goed mogelijk voor gecorrigeerd.

Implicatie

In de laatste jaren is er een verschuiving in de Westerse landen naar een meer plantaardig voedingspatroon, met name om de milieu-impact van voedsel te verlagen. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het volgen van een plantaardig voedingspatroon goed past in nationale en internationale voedingsaanbevelingen.

Bron: Jarvis, S., Tinajero, M., Khan, T., Hanley, A., Jenkins, D., & Malik, V. (2021). Plant-Based Dietary Patterns and Cardiometabolic Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort StudiesCurrent Developments in Nutrition5(Supplement_2), 416-416.

Media contact

Andries Olie, Woordvoerder
Andries Olie, Woordvoerder
Senior Manager voeding, gezondheid en duurzaamheid