Begrijpen consumenten de Nutri-Score?

29 november 2022
Ruim de helft van de Nederlandse consumenten herkent het Nutri-Score logo. Al kan maar 8% van de Nederlanders het keuzelogo spontaan benoemen wanneer hen gevraagd wordt om voorbeelden te geven van informatielogo’s op verpakkingen van levensmiddelen.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, een marktonderzoeksbureau, dat op verzoek van het ministerie van Algemene Zaken onderzoek heeft gedaan naar de beleving van het Nutri-Score logo onder het Nederlands publiek. De steekproef (16 jaar en ouder) is representatief voor de Nederlandse bevolking op basis van leeftijd, geslacht, opleiding, regio en waardenoriëntatie.

De deelnemers kregen stellingen voorgelegd over de Nutri-Score en gaven hierbij aan in hoeverre zij dachten dat deze stellingen waar of niet waar waren. Zo denkt 47% van de Nederlanders dat de Nutri-Score de consument kan helpen bij het maken van betere voedingskeuzes. Wel interpreteert meer dan twee derde van de ondervraagden de kleuren en letters goed. Bij de vraag of je het logo ook kan gebruiken om producten uit verschillende productcategorieën te vergelijken, denkt een derde ten onrechte van wel. Een derde denkt correct dat het niet zo is en de rest geeft aan het niet te weten. Eén van de conclusies van Motivaction is dan ook dat er nog onduidelijkheid heerst bij de consumenten over waar het logo precies inzicht in geeft.

Of consumenten de Nutri-Score ook gaan gebruiken? Een derde van de consument gaf aan het logo al te gebruiken of dat ze de intentie hebben om het logo in de toekomst te gaan gebruiken.

Wat is de status van de Nutri-Score nu?

Het algoritme om de score van de Nutri-Score te berekenen sluit nog niet goed aan bij onze Nederlandse voedingsrichtlijnen. Een wetenschappelijke comité, bestaande uit een groep wetenschappers uit verschillende landen, had de opdracht om het algoritme te herzien en er eventueel verbeteringen in aan te brengen. In de zomer van 2022 publiceerden zij hun resultaten. Ze hebben het hoofdalgoritme aangepast en veranderingen gemaakt in de categorieën vetten, oliën en noten en zaden en ze geven specifieke regels voor verschillende productgroepen. Zo maakt het huidige algoritme bijvoorbeeld nog geen onderscheid tussen volkoren en geraffineerde graanproducten, die respectievelijk hogere en lagere hoeveelheden voedingsvezels bevatten. Het wetenschappelijk comité stelt voor om volkorenproducten als gunstiger te classificeren dan geraffineerde producten. De Gezondheidsraad bracht op 29 november 2022 haar advies uit op basis van dit gepubliceerde document. De Gezondheidsraad laat weten meerwaarde te zien in het logo om het als middel te gebruiken om producten met elkaar te vergelijken. Ze geven aan dat het logo niet perfect is, maar ze zien voldoende mogelijkheden voor verbeteringen.

Bron: Rijksoverheid en de Gezondheidsraad

Media contact

Andries Olie, Woordvoerder
Andries Olie, Woordvoerder
Senior Manager voeding, gezondheid en duurzaamheid