Webinar Plantaardige voeding voor een gezonde bevolking en duurzame planeet

De eiwittransitie, de interesse bij consumenten en het potentieel voor de industrie.

Ons voedingspatroon heeft een grote invloed op onze gezondheid en die van de planeet. Meer plantaardig eten is een belangrijke stap richting een gezonder en duurzamer voedingspatroon. Om dit te bereiken is gezamenlijke actie nodig van alle spelers in het voedselsysteem. In deze webinar vertelt emeritus professor Frans Kok over de eiwittransitie – de overgang naar een voedingspatroon met meer plantaardig en minder dierlijk eiwit – en de voedingswaarde van plantaardige alternatieven voor dierlijke eiwitten. Professor Wim Verbeke bespreekt de interesse bij consumenten: hoe kijken die naar gezonde, duurzame en plantaardige producten? Andries Olie gaat in op het potentieel voor de industrie en de plantaardige oplossingen van Cosun.

De webinar was op 24 oktober 2023 en is via de onderstaande link terug te kijken. Lees ook dit interview met Frans Kok en Wim Verbeke over de stellingen van de webinar!

Informatie over de webinar

Het programma

De eiwittransitie: de overgang naar een optimaal voedingspatroon binnen de grenzen van de planeet (prof.em.dr.ir. Frans Kok)

Plantaardige eiwitten worden steeds populairder door de toenemende zorgen rondom dierlijk voedsel op het gebied van het milieu, ethiek, en gezondheid. Model studies naar optimale voedingspatronen binnen de grenzen van de planeet zullen de prioriteiten voor verandering identificeren. Het is wel van belang om de voedingswaarde van plantaardige alternatieven voor dierlijke eiwitten te evalueren, vanwege de lagere verteerbaarheid en het beperkte aminozuurprofiel van sommige plantaardige eiwitten.

Interesse van de consument in gezonde en duurzame voeding (prof.dr.ir. Wim Verbeke)

Voor een effectieve transitie naar een gezonde bevolking en duurzame planeet is commercieel succes en adoptie door de consument van plantaardige voeding cruciaal. In hoeverre zien verschillende consumenten gezonde, duurzame en plantaardige voeding als concepten die bij elkaar passen? En wat zijn hun drijfveren en barrières? Inzicht in het perspectief van de consument is essentieel voor de ontwikkeling van plantaardige eiwitproducten, particuliere marketingcampagnes en overheidsbeleid.

The plant positive way: de rol van actoren in de waardeketen en oplossingen vanuit de industrie (Ir. Andries Olie)

Voor een succesvolle transitie moet de hele waardeketen veranderen. Cosun, een coöperatie van suikerbietentelers en verwerker van suikerbieten, aardappelen en cichoreiwortels, lanceerde vorig jaar haar Unlock 25-strategie. Het doel is om het volledige potentieel van planten te ontsluiten en slimme en duurzame oplossingen te creëren. Hoe verandert Cosun en wat zijn enkele van de plantaardige oplossingen voor een gezonde bevolking en duurzame planeet?

 

Over de sprekers

Frans J. Kok is emeritus hoogleraar Voeding & Gezondheid en voormalig hoofd van de afdeling Humane Voeding aan de Wageningen Universiteit. Hij is opgeleid in humane voeding in Wageningen en epidemiologie aan Harvard University. Frans Kok is auteur van ongeveer 350 originele wetenschappelijke publicaties en begeleider van 70 promovendi. Daarnaast was hij als decaan van de Wageningen Universiteit verantwoordelijk voor de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek en de postdoctorale opleidingen.

Wim Verbeke is professor Agro-Food Marketing en Consumentengedrag binnen het departement Landbouweconomie van de Universiteit Gent (België). Hij heeft een achtergrond in Bio-ingenieurswetenschappen en toegepaste biologische en sociale wetenschappen. Zijn expertisegebied omvat landbouw-, voedings- en consumentenwetenschappen met onderzoek naar de perceptie en acceptatie van landbouwtechnologieën en voedingsproducten door de consument. Wim Verbeke is (co-)auteur van ongeveer 350 wetenschappelijke publicaties in de bovengenoemde vakgebieden.

Andries Olie heeft een achtergrond in voedingsfysiologie aan de Wageningen Universiteit en werkt als senior manager Voeding, Gezondheid en Duurzaamheid bij Cosun Nutrition Center, onderdeel van Royal Cosun. Cosun Nutrition Center doet onderzoek en verzamelt wetenschappelijke informatie over plantaardige voeding in relatie tot gezondheid en duurzaamheid en deelt deze met relevante stakeholders.