Suikerbiet

De suikerbiet (Beta vulgaris) is een wortelgewas en behoort tot dezelfde familie als de rode biet en de snijbiet. De suikerbiet groeit vooral op het noordelijk halfrond van de wereld en is één van de meest geteelde gewassen in Nederland. De suikerbiet slaat suiker (sacharose) in zijn wortel op als reservevoedsel. Ongeveer 17% van de wortel bestaat uit suiker.

De suikerbiet is een bijzonder efficiënt gewas; geen gewas in Nederland levert zoveel ton grondstof op per hectare als de suikerbiet. Cosun Beet Company verwerkt suikerbieten niet alleen tot suiker, maar produceert uit suikerbiet onder andere melasse, veevoer, bio-ethanol, groen gas, plantaardige meststoffen (digestaat en betacal) en biobased producten.

In het kort:

In het kort:

  • Het inzaaien van suikerbieten gebeurt in maart-april. Rooien begint vanaf september: we noemen deze periode de ‘bietencampagne’.
  • De suikerbiet bestaat voornamelijk uit water (~75%) en suiker (~17%). Daarnaast bevat het in kleinere hoeveelheden diverse andere stoffen, zoals eiwitten, pectine en cellulose.
  • Ongeveer 80% van de wereldsuikerproductie komt uit suikerriet, dat groeit in tropische landen, 20% komt uit suikerbiet. Riet- en bietsuiker is hetzelfde (beide sacharose), maar de milieu-impact van bietsuiker is een stuk lager dan die van rietsuiker.
  • Uit het suikerbietenloof kan RuBisCo-eiwit gewonnen worden.
  • Suiker kan ook dienen als grondstof om bijvoorbeeld allulose, een calorie-arme suiker, van te maken.