Cichorei

Cichorei behoort tot de familie der Asteraceae (voorheen Compositae, samengesteldbloemigen) en is nauw verwant aan witlof en andijvie.

Wilde cichorei komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied, nu komt het voor in heel Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Siberië. Cichoreiteelt vindt wereldwijd in zo’n 20 landen plaats, de grootste productie centreert zich in Noord-Europa. Vroeger werd waar het gebruikt als koffievervanger. Cichorei wordt tegenwoordig voornamelijk geteeld als bron voor de oplosbare voedingsvezels inuline en fructo-oligosacharide (FOS, ook wel oligofructose genoemd).

In het kort

In het kort

  • Cichorei groeit goed op Nederlandse bodem. Inzaaien vindt idealiter plaats rond half april, de oogst start in september.
  • Ziekten en plagen komen in de cichoreiteelt zeer beperkt voor, onkruidbeheersing is belangrijk in de chicoreiteelt.
  • Cichorei slaat een relatief hoge hoeveelheid inuline en FOS op in haar wortels.
  • Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels. Het zijn prebiotica, wat wil zeggen dat zij de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm stimuleren. Inuline komt van nature voor in zo’n 36.000 verschillende plantensoorten.
  • Inuline en FOS kunnen bijdragen aan het verlagen van de calorische waarde van voeding, doordat zij suiker en vet in producten kunnen vervangen. Tegelijkertijd dragen zij bij aan het verhogen van het vezelgehalte van een product.