Koolhydraatrijk dieet beste keuze voor recreatieve sporters

30 augustus 2023
Voeding kan van grote invloed zijn op sportprestaties. Het voedingspatroon van professionele sporters is dan ook vaak tot in de puntjes uitgedacht. Ook recreatieve sporters experimenteren steeds meer met hun voeding, bijvoorbeeld met intermittent fasting of een ketogeen dieet. Sommigen proberen een dieet met heel weinig koolhydraten met het doel het lichaam te stimuleren meer vet te verbranden en zo minder afhankelijk te zijn van de relatief beperkte glycogeenvoorraden. Maar kunnen recreatieve sporters wel optimaal presteren op een koolhydraatarm dieet? Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzochten het.

Het onderzoek

In het onderzoek volgden veertien mannelijke recreatieve atleten twee weken lang een koolhydraatarm dieet en twee weken lang een koolhydraatrijk dieet, in willekeurige volgorde. In het koolhydraatarme dieet kwam ~75% van de calorieën van vetten en minder dan ~10% van koolhydraten, en bestond onder andere uit voedingsmiddelen zoals 48+ kaas, olijfolie, margarine, noten, koolhydraatarm brood en muffins met bieten. In het koolhydraatrijke dieet kwam ~50% van de calorieën uit koolhydraten en ~35% uit vetten en dit kwam onder andere uit voedingsmiddelen zoals 30+ kaas, zonnebloemolie, margarine, noten, mueslirepen, en vruchtensappen. De totale energie inname en het percentage calorieën van eiwitten was nagenoeg gelijk.

Op de tweede dag en op de laatste dag van elk dieet voerden de sporters een fietstest uit. Aan de hand van de in- en uitgeademde lucht konden de onderzoekers bepalen hoeveel energie en zuurstof de sporters gebruiken voor een bepaalde inspanning.

Op welk dieet presteer je het beste?

Uit de resultaten bleek dat de recreatieve sporters minder goed presteerden bij een koolhydraatarm dieet in vergelijking tot een koolhydraatrijk dieet. Op een koolhydraatarm dieet gebruikten sporters meer energie en zuurstof dan op een koolhydraatrijk dieet voor dezelfde sportprestatie. De verschillen tussen de twee diëten werden wel kleiner aan het einde van de proefperiode. Volgens de onderzoekers sluiten deze bevindingen aan bij andere onderzoeken, en het advies is daarom om als recreatieve sporter geen koolhydraatarm dieet te volgen voor betere prestaties, maar gewoon koolhydraten te blijven eten.

Wil je meer weten over hoe sportvoeding het prestatievermogen kan verhogen? Lees dan de Factsheet Koolhydraten & Sportvoeding

Benieuwd naar hoe het zit met plantaardige sportvoeding? Lees dan dit artikel over Plantaardige Sportvoeding

Bron: Resource en Baart et al., 2023

 

 

 

 

Media contact

Andries Olie, Woordvoerder
Andries Olie, Woordvoerder
Senior Manager voeding, gezondheid en duurzaamheid